MakkelijkeMoestuin.blogspot.nl

MakkelijkeMoestuin.blogspot.nl
MakkelijkeMoestuin.blogspot.nl....alles over planten en een groener leven

maandag 15 mei 2017

Aarde in Moestuin werkt als Antidepressiva

In de aarde zitten verschillende bacteriën. Wanneer deze in contact komen met de huid gaat automatisch je serotoninelevel omhoog. Dit geluksstofje serotonine geeft een boost aan je immuunsysteem en is ook een natuurlijk middel tegen depressie.
Een andere manier om het gelukshormoon serotine op te wekken is door zelf je groenten en fruit te oogsten. Dit komt door heel vroeger toen de mens nog een jager-verzamelaar was. Elk eetbaar besje dat we toen vonden, zorgde ervoor dat we langer konden overleven. Dat geluksgevoel ondervindt elke moestuinierder als hij iets oogst of zijn eigen groenten ziet groeien

Contact met de aarde is goed voor de gezondheid. Door in je moestuin te werken en het contact met de aarde, kom je in aanraking met bacteriën. Kinderen doen microben op door ‘vuil’ te worden. 

Het zijn bacteriën die de aanmaak van vitamine B12 in het eigen lichaam bevorderen. Microben in de maag zetten voedingsstoffen om in vitamine B12. De mens heeft slechts weinig vitamine B12 nodig. Alle B12 die het lichaam wordt aanmaakt, wordt in de lever en nieren opgeslagen. Wanneer het lichaam een vitamine B12 tekort heeft, dan wordt het aangevuld met het opgeslagen B12.

Moestuinieren is gezond

De winterdepressie en het heerlijke gevoel als de zon gaat schijnen en je weer in je tuin kunt werken, heeft niet alleen met vitamine D te maken, maar ook met bacteriën. Contact met bacteriën zorgen voor een goede darmflora. Allerlei bacteriesoorten die in de bodem leven, tref je ook aan in onze darm. Vers geplukte groenten bevatten gunstige bacteriën; je hoeft je eigen groenten niet te wassen (zolang je geen pesticiden gebruikt). Je kunt ook bacteriën inademen wanneer je met de grond bezig bent.

Gezonde microben die in de bodem leven, kunnen ontstekingen afremmen en het serotoninegehalte in het lichaam doen toenemen.

Mycobacterium vaccae, een bacterie die verwant is aan de verwekker van tuberculose. Vacca betekent koe, de bacterie kreeg deze naam omdat het voor het eerst werd gekweekt uit koeienmest in Oostenrijk. Deze niet-tuberculeuze mycobacteriën leven ook in de mest, compost en de aarde. M.vaccae beïnvloedt de hersenen (via de darm-hersen-as) en kan zelf serotonine produceren. Serotonine is een hersenhormoon dat voornamelijk in de darm wordt gevormd en een positief effect heeft op onze stemmingen.

Blijdschap

Mycobacterium kan worden toegediend als antidepressivum, het doet depressie en angst afnemen. Matthews en haar collega Jenks gaven M.vaccae aan muizen. Het gevolg was dat de diertjes twee maal zo snel door een doolhof navigeerden, minder last hadden van angst en minder fouten maken. De antidepressieve werking van deze bodembacteriën blijft drie weken voelbaar.

De bacteriën stimuleren immuunreacties. Injecties met stoffen afkomstig van M.vaccae kunnen worden ingezet bij tuberculose. De bacterie doet klachten die optreden bij de ziekte van Crohn en reumatoïde artritis afnemen. Gebruik zou een gunstig effect hebben bij astma, eczeem en psoriasis.

De tuin en de aarde hebben veel te bieden. Ongetwijfeld hebben ook andere grondbacteriën invloed op onze darmflora en kunnen onze stemming verbeteren. Het blijkt dat zieke mensen en kankerpatiënten minder stress ervaren wanneer zij in de tuin werken, ook bij hen zal het contact met bacteriën een rol spelen.


#moestuin

Groene vingers zijn gunstig voor je #gezondheid.

Tijdens het #tuinieren verbrand je namelijk aanzienlijk veel calorieën, neem je #vitamineD op en maak je #vitamineB12 aan via je blote handen.

Bovendien versterk je je lichaam en heb je minder last van #stress en #depressies, word je vrolijker èn kun je beter slapen.

Geen enkele reden meer om weg te blijven uit je #tuin!


Onderzoeken en studies die dit bevestigen:
“Identification of an Immune-Responsive Mesolimbocortical Serotonergic System: Potential Role in Regulation of Emotional Behavior,” by Christopher Lowry et al., published online on March 28, 2007 in Neuroscience. http://www.sage.edu/newsevents/news/?story_id=240785 http://extension.oregonstate.edu/lane/sites/default/files/images/gg607.pdf (pg 12) Mind & Brain/Depression and Happiness – Raw Data “Is Dirt the New Prozac?” by Josie Glausiusz, Discover Magazine, July 2007
Matthews DM, Jenks SM. Behav Processes. 2013 Jun;96:27-35. Ingestion of Mycobacterium vaccae decreases anxiety-related behavior and improves learning in mice.

8 opmerkingen:

 1. Interessant om te lezen. Ik mis echter een bron, het klinkt nu erg 'vaag'. We komen immers overal met bacteriën in aanraking nietwaar? Welke bacteriën? Hoe kom je hierbij? Kun je verwijzen naar een onderzoek of meer info? Bij voorbaat dank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Nathan.

   Resources: “Identification of an Immune-Responsive Mesolimbocortical Serotonergic System: Potential Role in Regulation of Emotional Behavior,” by Christopher Lowry et al., published online on March 28, 2007 in Neuroscience. http://www.sage.edu/newsevents/news/?story_id=240785 http://extension.oregonstate.edu/lane/sites/default/files/images/gg607.pdf (pg 12) Mind & Brain/Depression and Happiness – Raw Data “Is Dirt the New Prozac?” by Josie Glausiusz, Discover Magazine, July 2007 Issue. http://discovermagazine.com/2007/jul/raw-data-is-dirt-the-new-prozac

   Read more at Gardening Know How: Antidepressant Microbes In Soil: How Dirt Makes You Happy https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/soil-fertilizers/antidepressant-microbes-soil.htm

   Verwijderen
  2. Vacature18 mei 2017 om 13:52
   http://www.livescience.com/7270-depressed-play-dirt.html

   Verwijderen
  3. Graag gedaan Nathan,
   Hier nog meer onderzoek en studie hiernaar:
   Matthews DM, Jenks SM. Behav Processes. 2013 Jun;96:27-35. Ingestion of Mycobacterium vaccae decreases anxiety-related behavior and improves learning in mice.

   Verwijderen
 2. Top! Dank voor je gedane moeite. Ben druk alles even aan het doornemen. Zo interessant! B12 zou ook opgenomen worden door met je handen in de aarde te zitten. Tnx voor je artikel en aanvullende info.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waar het ook aan mag liggen .....het werkt in ieder geval wel is mijn ervaring !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waar het ook aan mag liggen .....het werkt in ieder geval wel is mijn ervaring !

  BeantwoordenVerwijderen