MakkelijkeMoestuin.blogspot.nl

MakkelijkeMoestuin.blogspot.nl
MakkelijkeMoestuin.blogspot.nl....alles over planten en een groener leven

vrijdag 28 juli 2017

Een half jaar zonnebloemen uit je moestuin eten - Vergeten Groenten - Superfood - Zonnebloemolie

 Zonnebloemen eten -  Superfood

Auteur: Vivian Linders

Zonnebloemen zijn niet alleen prachtig om te zien maar ook nog eens eetbaar.

Zonnebloemen zijn vergeten groenten waar je de hele lente en zomer van kunt oogsten.


- Aan het begin van de lente kun je de kiemplantjes eten

- Tijdens de lente kun je de jonge stengels eten, het smaakt vergelijkbaar met selderij

- Aan het einde van de lente kun je de zonnebloem als artisjok klaar maken, stoom de bloemknoppen net als artisjokken, de zonnebloem is een botanisch neefje van de artisjok.
De smaak is dan ook vergelijkbaar:
houtachtig, aardeachtig, en cremig. 
Haal de gekleurde blaadjes en stam eerst van de zonnebloem af. 
Dompel ze drie keer in kokend water. Met citroensap tegen verkleuring.
Erna in een ijsbadje.  
Als de zonnebloem droog is laat je haar ongeveer 30 minuten pruttelen in een saus van witte wijn, ui, tijm en citroen tot ze heerlijk zacht is.
Bak haar daarna even goudbruin nadat je wat boter en broodkruimels op beide kanten hebt gedaan.

Dit kan ook in de oven voor een minuut of 20.



Zonnebloemen als superfood!

- De bloemknoppen zelf zijn rauw of gekookt ook eetbaar.

- De bladeren van de zonnebloem kun je als spinazie klaar maken

- Je kunt er bovendien je maaltijden mooi mee versieren



- Je kunt zonnebloemen bakken

- Je kunt uit de pitten olie persen, je krijgt dan zonnebloemolie.
Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte. Ze verlaagt ook het cholesterolgehalte in het bloed.

Het is dus voor gebruik bij het koken een ideaal alternatief voor boter of frituurvet.

- In de zonnebloempitten zitten veel vitaminen. Het is vooral rijk aan vitamine E, B, B6 en B11.
Daarnaast zitten er veel mineralen in die ultragezond zijn.
Mangaan, koper, magnesium, fosfor en seleen zitten er in het zonnebloempitje.
Voorts bevat deze pit het aminozuur tryptofaan, wat een prima micronutriënt is om het lichaam in optimale conditie te houden.

- Tegen het einde van de zomer kun je de zaadjes eten.

De zaden kunnen zo gegeten worden of verwerkt in gerechten.

Zonnebloempitten zijn lekker als tussendoortje, net nootjes,  je kunt ze pellen en opeten.

Wat kun je nog meer met zonnebloemen?

- Er je bonenplanten langs af laten klimmen

- In een vaas zetten

- Er je kippen van laten smullen

- Ook hommels en bijen worden blij van zonnebloemen

- Zonnebloempitten worden verwerkt in diervoeding voor (huis) dieren; bijvoorbeeld voor hamsters, cavia's, konijnen en vogels.

- Verder kun je van de zaden natuurlijk het voorjaar erna weer zonnebloemen kweken

- Rijg twee uitgebloeide bloemkoppen met de ruggen tegen elkaar als vogelvoerbakjes.
Maak met een schroevendraaier twee gaatjes in elk bloemkopje en rijg er een stukje touw of ijzerdraad door om ze bijvoorbeeld aan een tak op te hangen



- Gebruik zonnebloemolie als olie voor je lichaam na het douchen of als gezichtsreiniger, de vitamine  E doet wonderen voor je huid en het is natuurlijk en goedkoop

- Gebruik zonnebloemolie als haarmasker en laat het even intrekken voor je je haar gaat wassen, het stimuleert ook je haargroei

2 opmerkingen:

  1. Gewoon laten staan...mooi swinters en de vogels zijn dankbaar

    BeantwoordenVerwijderen