MakkelijkeMoestuin.blogspot.nl

MakkelijkeMoestuin.blogspot.nl
MakkelijkeMoestuin.blogspot.nl....alles over planten en een groener leven

maandag 17 juli 2017

Geel Nagelkruid - Wildpluk - Thee - Geneeskracht

Geel nagelkruid

Auteur Suzanne Gl├╝ckstern
 Geel nagelkruid

Hier een plantje dat in het bos altijd mijn aandacht trok, maar waarvan ik niet wist wat het was. Ik ben tenslotte nog volop aan het ontdekken wat de natuur ons allemaal te bieden heeft. Nu kwam ik het ineens tegen, geel nagelkruid dus.
Nu snap ik waarom dat mooie plantje door mij gezien wilde worden. Het kost wel iets meer moeite om hem te oogsten omdat je voornamelijk het rizoom en de wortels gebruikt. Het rizoom is de worteltak waaruit een nieuwe plant ontstaat en richt zich dus omhoog in plaats van van naar beneden. De stengel kan je ook gebruiken maar is minder krachtig.
De wortels en het rizoom was je, en leg je in dunne lagen te drogen op een zonnige plaats totdat de wortels donkerbruin kleuren. Ze verbrokkelen dan makkelijk waardoor je het makkelijk kan verwerken.
Geel nagelkruid is een warm desinfecterend en pijnverlichtend kruid, dat wordt gebruikt bij spijsverteringsstoornissen, darmontsteking/infectie, dysenterie, diarree, hoofdpijn,  en het helpt tegen chronische bronchitis en keelontsteking (dan ermee gorgelen).  Gorgelen helpt trouwens ook heel goed bij tandplak, slechte adem,  (of op de wortel kauwen, kan in dit geval ook),  en bij bloedend tandvlees, het is een uitstekend mondspoelmiddel. Bij bronchitis en keelontsteking kun je ook de gepoederde wortel innemen: 3 keer per dag, 2 weken lang. De bloemetjes zijn ook bruikbaar, maar werken er heel anders. Ze hebben een kalmerend effect op het zenuwstelsel en helpt tegen depressie.
Thee van de wortel of stengel: 60 gram gedroogd kruid of wortel 10 minuten laten trekken in 1 liter water  (of 30 gram in een halve liter) en daarvan een kopje per dag drinken voor de maaltijd. Als je een vlekkerige huid hebt kan je deze met de koude thee wassen, je huid zou dan egaler worden.
Als je het ongeveer drie weken achtereen gebruikt hebt is het echter wel verstandig om er twee weken mee te stoppen omdat geel nagelkruid eugenol bevat. Daar zou je misselijk van kunnen worden. Ook wordt het gebruik afgeraden als je hepatitis hebt.
De volgende keer in het bos neem ik dus zeker een stukje wortel mee om uit te proberen!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen