MakkelijkeMoestuin.blogspot.nl

MakkelijkeMoestuin.blogspot.nl
MakkelijkeMoestuin.blogspot.nl....alles over planten en een groener leven

dinsdag 11 juli 2017

Kruiden drogen - Moestuin - Wildpluk


 Kruiden drogen

Auteur Suzanne Glückstern
Kruiden drogen

Als je je eigen kruiden kweekt, weet je dat het heel hard kan gaan; je kan bijvoorbeeld al snel een enorme bos basilicum hebben staan. Een heerlijk kruid, maar niet iets dat je in zulke grote hoeveelheden eet. Het is natuurlijk zonde als de plantjes straks verpieteren en je later niets meer hebt.
Er is echter een makkelijke manier om straks in de winter te genieten van je zomerse kruiden, namelijk de kruiden drogen! Dat is eigenlijk heel simpel en kan op twee manieren.
De voorbereiding
In het algemeen kunnen kruiden waarvan je de bladeren gaat gebruiken (denk aan basilicum, munt, salie, tijm, rozemarijn, dragon, koriander, peterselie, oregano etc.) het beste geoogst worden voordat er bloemetjes verschijnen. Na het bloeien verliezen de blaadjes vaak wat van hun smaak en kunnen ze zelfs een beetje bitter worden.
Kruiden kun je het beste in de ochtend plukken, als de dauw verdampt is, maar de zon nog niet volop schijnt. Zo blijven alle smaakvolle oliën in de plantjes zitten.
Probeer niet meer dan 1/3 van de plant in één keer te oogsten, zodat de plant verder kan groeien (tenzij het seizoen echt voorbij is natuurlijk). Sommige planten, zoals bieslook, kun je wel gerust in één keer oogsten, waarna de plant weer opnieuw zal groeien.
Verschillende kruiden moeten op verschillende manieren worden geoogst. Bladerrijke planten (zoals basilicum) kunnen het beste worden geoogst door een stukje van de bovenkant van een stengel af te knippen. Planten met een lange stengel kun je het beste een paar centimeter vanaf de aarde afknippen, denk aan bieslook, koriander, peterselie, lavendel en rozemarijn. Het is handig om dan ook meteen de hele afstervende takjes weg te knippen zodat het plantje dat geen energie meer in hoeft te stoppen.
Was de geoogste kruiden met koud water en schud ze zoveel mogelijk droog zonder de kruiden te beschadigen.
Methode 1: kruiden drogen aan de lucht

Toegegeven, deze methode duurt wat langer, maar het is wel lekker milieuvriendelijk. Nadat je je kruiden hebt gewassen en droog geschud, knoop je om elk bosje een elastiekje of een touwtje. Vervolgens hang je de bosjes ondersteboven op. Dit kan aan een kledinghanger, aan een deurklink, in je meterkast of aan een spijkertje in een balk op zolder bijvoorbeeld. Zolang de bosjes nergens op of tegen aan liggen en niet op een vochtige plek hangen is het goed. De lucht moet er namelijk goed omheen kunnen circuleren. Belangrijk is ook om ze uit de zon te houden, omdat de zon de kruiden bleekt en hun smaak verandert.
Daarna is het een kwestie van afwachten, want elk kruid droogt op zijn eigen tempo. Sommige zijn na een paar dagen ‘klaar’ en andere doen er weken over. Controleer om de paar dagen of de kruiden droog en een beetje broos aanvoelen. Bij twijfel laat je ze nog een paar dagen hangen. Niet alle kruiden zijn overigens geschikt voor deze manier.  Het zijn vooral de stevigere kruiden die je het beste op deze manier kunt drogen. Denk aan salie, tijm, rozemarijn, dille, laurier en oregano. Je kunt het proberen met kruiden met een hoger vochtgehalte, maar de kans is dan groter dat het niet helemaal naar wens verloopt en dat is natuurlijk zonde. Daarom is er ook een andere methode.

Methode #2: kruiden drogen in de (droog)oven
Met deze manier van kruiden drogen ben je een stuk sneller klaar, binnen een paar uur of maximaal een halve dag heb je perfect gedroogde smaakmakers.
Voor het drogen van kruiden gebruik je het beste een droogoven, want dan kun je veel kruiden ineens doen. Als je geen idee hebt wat een droogoven is of waar je op moet letten bij aanschaf, dan kun je dit artikel eens lezen.  Heb je geen droogoven, dan kun je ook je gewone oven gebruiken, maar dat gaat wat langer duren en kost meer energie. Ik ga hieronder uit van een droogoven, maar wat ik vertel kan dus ook in een gewone oven die je op een kiertje open laat staan zodat het vocht kan ontsnappen en het niet te warm wordt.
Verdeel de gewassen kruiden over de roosters van je droogoven. Als je veel ineens droogt kun je het beste één rooster per kruid gebruiken. Je kunt echter ook meerdere kruiden op een rooster neerleggen, mijn advies is dan om kruiden met een soortgelijke droogtijd bij elkaar te leggen.
Kruiden mogen niet bij een temperatuur hoger dan 40 graden worden gedroogd, omdat ze dan hun smaak beginnen te verliezen. Stel je droogoven daarom in op 38 graden. Als je gewone oven niet een dusdanig lage stand heeft, zet deze dan aan op de laagst mogelijke temperatuur en laat de deur constant op een kiertje door er bijvoorbeeld een houten pollepel tussen te klemmen.

De droogtijd per kruid:
Dille: 1-3 uur
Basilicum: 2-3 uur
Laurier: 2-3 uur
Koriander: 2-4 uur
Peterselie: 2-4 uur
Munt: 2-4 uur
Oregano: 4-8 uur
Citroenmelisse: 5-6 uur
Marjolein: 8-10 uur
Dragon: 8-12 uur
Rozemarijn: 9-12 uur
Salie: 12 uur
Tijm: 10-14 uur
Zoals je ziet staat er nergens een exacte droogtijd aangegeven. Dat komt omdat de droogtijd mede afhangt van de luchtvochtigheid op dat moment. Om te controleren of je kruiden klaar zijn kun je het beste een blaadje of een stengeltje breken. Als deze broos aanvoelen en er geen vocht meer vrijkomt zijn ze klaar. Als je een boel kruiden tegelijk aan het drogen bent, dan haal je na de droogtijd van het betreffende kruid deze gewoon eruit en laat je de rest lekker verder drogen.
Let op, bieslook kun je het beste in stukjes hakjes en invriezen. Dit kruid is niet geschikt om te drogen.
De kruiden zijn droog, en nu? Nadat je kruiden zijn gedroogd kun je ze in een vijzel of in een foodprocessor fijn malen en in een potje bewaren. Ze zijn maanden lang houdbaar, dus je zult ook in de winter kunnen genieten van je zomerse plantjes.
Gedroogde kruiden hebben een sterkere smaak. Dat wil zeggen dat als je een recept volgt waarin verse kruiden worden voorgeschreven je maar een kwart van die hoeveelheid moet gebruiken als je met droge kruiden werkt.
De belangrijkste reden om ze zelf te drogen? Zelf gedroogde kruiden zijn veel lekkerder dan de kruiden uit de winkel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten